Шествието Безсмъртният полк“ и тази година ще се проведе в София

...
Шествието Безсмъртният полк“ и тази година ще се проведе в София
Коментари Харесай

Как в България ще величаем СССР на Девети май


Шествието „ Безсмъртният полк “ и тази година ще се организира в София на 9 май, въпреки в Москва да е анулирано от съображения за сигурност. Акцията има съветски корени – провежда се за първи път в Томск през 2012-а от жители, които почитат своите близки, починали във Втората международна война, носейки техните портрети. Много бързо обаче самодейността е овладяна от Кремъл. Тя стартира да се провежда и в десетки други страни. Акцията се употребява с пропагандна цел – за укрепване на властта на съветския президент Владимир Путин. Той самият всекидневно взима присъединяване в марша, носейки портрета на татко си – Владимир Спиридонович Путин, сражавал се на фронта.

Както по света, по този начин и в България шествието дава комфортен трамплин за славословие на СССР и за заклеймяване на омразните на кремълската агитация „ еврогейски полезности “.
Как е преиначен замисълът
Скоро „ стана ясно, че придвижване, способно да събере милиони хора, ще бъде ръководено от управляващите “, споделя Игор Дмитриев, един от уредниците на самодейността. „ Когато го създавахме, не сме си и помисляли, че на него ще се появят хора с портрети на Моторола (командир на сепаратистите в Донецк, който бе взривен в асансьор в дома си – б.ред.) или Сталин. В нашия правилник комерсиализацията и идеологизацията на придвижването бе неразрешена “, изяснява той.

Като се регистрира иманентната политизация на историята и изключително на световен прелом като Втората международна война, не е мъчно да се види, че замисълът на Дмитриев и неговите сътрудници е бил прекомерно доверчив.

Лековерие струи и от думите на художника Алексей Шелепов, основал емблемата на акцията: жерав, летящ над алена петолъчка. „ Искахме да създадем знак, обособен от политическите и пропагандните знаци и щампи, само че при все че с историческа последователност “, споделя той. Но нима за алената петолъчка да вземем за пример е допустимо да се приказва без политически пристрастия и свръходоза идеология?
Уважават го русофилите, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ Атака “
На уеб страницата на уредниците в България четем: „ Единствените флагове, които са позволени при провеждането на шествието, са знамената на България, Русия, на Победата и на Съюз на съветските социалистически републики “.

Освен, че обичайно притегля симпатизанти на крайната левица, на „ Национално придвижване „ Русофили “, чийто началник Николай Малинов е глобен за корупция по закона „ Магнитски “, събитието е уважавано от политици от БСП, „ Възраждане “, „ Атака “ и други формации. И не на последно място – от руската посланичка Елеонора Митрофанова. Финалът на шествието обичайно е Паметникът на Съветската войска, чието наличие в сърцето на една европейска столица е извънредно противоречиво.

Както самото шествие, по този начин и монументът (известен като МОЧА) са обект на отвращение и митинги от страна на всички, които като представителите на Демократична България в Столичния общински съвет подчертават превратната роля на окупационната Червена войска у нас.
Редно ли е тази акция да се случва в България?
През 2022-а, заради руската нападателна война против Украйна, шествието бе неразрешено в Съединени американски щати, Англия, Ирландия и Казахстан.

В София тази година то не е в съгласие с общината, само че все пак може да бъде извършено.

Редно ли е тази акция да се случва в България, която от една страна от дълго време е оповестила комунистическия режим за незаконен, а от друга е членка на НАТО и Европейски Съюз? Да не приказваме, че Русия, която е в действителност патрон на събитието, разгласи страната ни преди година за вражеска.

Самото събитие се употребява от Кремъл за разпалването на разделяне и поляризация в българското общество.

Коментарът на Петър Чолаков е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Междувременно стана ясно, че “Демократична България ” е поискала кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани шествието на така наречен Безсмъртен полк на 9 май в столицата. От групировката показват като мотив решението на Русия от предходната година да разгласи България за неприятелска страна. Общинският консултант от „ Демократична България “ Симеон Ставрев напомня още, че през март 2023 година Международният углавен съд в Хага е издал заповед за арест на съветския президент Владимир Путин.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР